السلام عليكم

Assalamualaikum..
Welcome to SyedZainAbhar's page...
Please leave your comments
I will reply it as soon as possible

Total Pageviews

Sunday 26 June 2011

Hari Ini - Tips Menjaga Pemakanan Kita ! yeah!

ha...mkanan yg da disusun mengikut kpentingan dan kperluan bg membina organ2 tersebut..gud!



Assalamualaikum...
Hari ni post nye pasal makanan...tjumpe informasi ni..so why should not I share it 2 all of u ryte..
Kalau ditenung...dikaji...yg sodap tu yg xley nak makan dgn byk nye ( p/s - kempunan sgt bru ley makan..2 pon cket je eh! )
Antara informasi yg da dbace..ni la dye...yg owg kate kne jage ni...
penting if u love yourself n your life...
Idup ni msih pnjg...so kite kne jage slagimane ALLAH msih beri kte pluang utk idup...
yg paling pentg...makan ni IBADAH taw as long as Lillahi taa'la...ha...

Ei! takot! Prevent it!


Makan Lebih
- Sayuran segar dan organik
- Buah-buahan segar atau buah-buahan dalam tin yang tiada penambah rasa
- Roti mil penuh, bijirin, pasta dan beras perang (nasi)
- Produk sumber protein seperti sayuran kekacang, daging putih dan ikan dan hanya ambil putih telur sahaja.
- Produk tenusu terutamanya susu rendah lemak



Makan Kurang
- Daging yang tinggi lemak khususnya dari sumber daging merah, ikan yang punya asid lemak tinggi seperti ikan keli dan telur kuning (ei,siyes ikan keli pon?cdap kot!ish!). Jauhi juga segala bentuk pengambilan daging proses seperti burger dan hotdog.
- Yogut yang dicampur buah-buahan manis.
- Jus buah yang diproses.
- Makanan tinggi kandungan sodium atau garam seperti kicap, sos tiram dan sebagainya
- Kurangkan snek ringan seperti keropok ayau kacang bersalut garam.
- Makanan bergoreng.

ei...sedap kan?sedap kan? tapi...emhh...xley mkn slalu..kene kurgkan...ag bek klu xamik...pergghhh!



More Information..!!


Menurut David Heber, MD, Ph.D., penulis What Color is Your Diet? Jenis sayuran dan buah-buahan yang dikonsumsi menentukan keberhasilan seseorang yang sedang menjalankan program pengendalian berat badan. Selain bermanfaat bagi kesehatan, buah dan sayuran tersebut juga dapat mencegah kanker. 
Menurut Heber, kode warna diet makanan adalah sebagai berikut:
• Merah. Contoh: Tomat dan Semangka. Sayuran dan buah-buahan berwarna merah diketahui mengandung likopen, zat yang berperan menjaga kesehatan sel, dan mampu mengurangi risiko kanker. 

• Jingga. Contoh: Wortel dan Mangga. Warna jingga yang dimiliki buah dan sayuran menandakan adanya kandungan alfa dan betakaroten. Dua jenis unsur nutrisi ini jika dikonsumsi cukup, akan bermanfaat menghambat pertumbuhan sel kanker.

• Kuning. Contoh: Jeruk dan Pepaya. Buah-buahan yang berwarna kuning diketahui mengandung vitamin C yang baik untuk melindungi sel tubuh. Selain itu juga mengandung betacryptoxanthin, salah satu komponen karotenoid.

 • Hijau. Contoh: Sayuran brokoli, kubis, bok choi, serta kubis brussel. Warna hijau pada sayuran menandakan kandungan sulforaphane, isothiocyanate, dan indoles, yang menurut Heber dapat merangsang lever untuk membuat komponen yang dapat memecah unsur kimiawi penyebab kanker.

 • Putih kehijauan. Contoh: bawang putih, bawang bombai, seledri, dan pir. Makanan berwarna putih banyak mengandung flavonoid yang dapat melindungi membran sel.
So, semakin nyata warna sayur dan buah semakin tinggi kandungan nutrisinya.


Ps: Selamat menjaga kesihatan anda. Mencegah lebih baik dari mengubati.

Percaya atau tidak yang penting kita menitik beratkan kesihatan kita. kalau kita xjge..sape nak jaga diri kite kan??

No comments:

Post a Comment